Selecteer een pagina

Vaak is muziek maar gewoon muziek. Iemand zingt iets, over iemand of een gevoel, of over helemaal niks en daarbij basta.

En als het om hip-hop/rap gebied aankomt gaat het vaak niet veel verder dan *ahum* vrouwen en wat de rapper allemaal met ze doet of zou willen doen..

Fort Minor heeft namelijk een nummer over de geschiedenis van Japanners in Amerika. Amerika was namelijk in paniek na de aanval door Japan op Pearl Harbour. Japanners geemigreerd uit Japan naar de Verenigde Staten (de issei) werden namelijk verdacht van spionage.

Waarna deze Japanners (die voornamelijk aan de westkust woonden) naar verschillende internering kampen werden gestuurd vaak met nauwelijks enige waarschuwing vooraf. Men kreeg de tijd om 1 koffer per persoon in te pakken. Waar men heen ging was afhankelijk van een vragenlijst (waaronder de vraag of je trouw zweerde aan de keizer van Japan, of loyaal was aan Amerika en in dienst wilde).

De kampen waren vaak omheind met prikkeldraad en hadden wachttorens met zoeklichten en militairen die de Japanners bewaakten. De huisvesting was erbarmelijk en men moest eigenlijk zelf voor voldoende voedsel zorgen. Reguliere gevangenissen voor mensen die echt wat hadden gedaan zaten hadden betere voorzieningen. Van de ongeveer 120.000 Japanners die destijds woonden in Amerika werden er ongeveer 100.00 naar een van de internerings kampen gestuurd.

Uiteindelijk kwam men er na een paar jaar achter dat er eigenlijk geen wettelijke basis was om de Japanners gevangen te houden. Maar toen ze terug wilden keren naar hun huizen troffen ze daar vernielde huizen aan en een wantrouwen van de Amerikanen jegens de Japanners.

De eerste generatie Japanners (de issei) kwam daarmee ook in een groot sociaal isolement mede omdat de culturele autoriteit van de issei in de kampen werd ondermijnd. Met de latere generaties (de nisei) liep het overigens beter af. Zij waren minder naar binnen toe gekeerd en zijn hebben zich uiteindelijk ontwikkeld tot een van de succesvolste minderheids groeperingen in Amerika.

Kenji is overigens een referentie naar de 2e naam van Mike Shinoda. De naam betekent “sterk, gezond tweede zoon”. Het beschrijft het waar gebeurde verhaal van Mike’s familie.

Manzanar is het meest bekende internering kamp, het ligt op ongeveer 1200 meter hoogte en kent warme (tot wel 38 C) dagen en koude nachten (soms -30 graden ten opzichte van de dag temperatuur). De huisvesting was niet afdoende beschermd hiertegen, net zoals dat vele opgesloten Japanners (10.000) niet gewend waren aan deze extreme omstandigheden. De gevangenen werden bewaakt via 8 wachttorens. Manzanar is inmiddels een nationaal monument.