Selecteer een pagina

In November vorig jaar beschreef ik al eens dat de “XP Mode” van Windows 7 niet beschikbaar was voor de mensen die een Home edition hebben van Windows 7.

De XP Mode is namelijk alleen beschikbaar vanaf de professional versie en hoger. Maar ook toen beschreef ik al dat de XP Mode eigenlijk niets anders is dan een virtuele PC en dat er ook andere oplossingen bestaan om dat te bereiken.

Zo is het prima mogelijk om zelf Windows XP te installeren met behulp van gratis producten zoals de VMware Player en VirtualBox en dan krijg je dus precies hetzelfde effect als de XP Mode.

Het voordeel van de “XP Mode” is dat je programma’s kan draaien die onder Windows 7 of Windows Vista niet meer werken. Denk hierbij aan hele oude programma’s maar het kan ook zijn dat er geen (64 bits) drivers beschikbaar worden gesteld voor Windows Vista of Windows 7.

Oftewel heb je een programma die niet meer werkt onder Vista, of een apparaat waar geen nieuwe drivers voor beschikbaar zijn gesteld dan kun je baat hebben bij de XP Mode oplossing. Maar Microsoft heeft dus besloten dat de mensen met alleen de home editie deze XP mode niet kunnen gebruiken

Maar er zijn dus alternatieven en ik zal in dit artikel beschrijven hoe je Windows XP kan installeren met behulp van de VMware Player, maar zoals al eerder gezegd je kunt ook werken met bijvoorbeeld VirtualBox welke ook gratis is.

Let op: Ik ga er vanuit dat er een installatie medium beschikbaar is zoals een originele installatie CD/DVD en dat je PC geschikt is voor het draaien van een virtuele omgeving. Bijna alle recente personal computers zijn hier geschikt voor overigens.

Stap 1: Downloaden en installeren van de VMware Player

Om VMware Player te downloaden moet je wel een account aanmaken bij VMware, maar het product zelf is dus gratis. VirtualBox kun je ook downloaden maar ook hier moet je later (tijdens installatie van het product) een account aanmaken wat betreft is het dus lood om oud ijzer. Overigens is VirtualBox een prima alternatief voor de VMware player die in dit artikel wordt besproken.

Download en installeer VMware Player. Ik omschrijf deze stap niet uitgebreid omdat dit feitelijk net zo gaat als de installatie van welk programma dan ook.

Stap 2: Opstarten VMware Player

Selecteer de VMware Player uit het start menu en start de VMware Player op.

Stap 3: Aanmaken nieuwe virtuele machine

Klik op “Create a new virtual machine”

Stap 4: “I will install the operating system later”

Selecteer “I will install the operating system later”

Optioneel kun je ook “Select installer disc” selecteren. Een deel van de installatie zal dan vanzelf gaan aangenomen dat VMware het te installeren product herkent. Je moet hiervoor welk onder andere je product key bij de hand hebben. Deze beschrijving gaat uit van de keuze “I will install the operating system later”

Stap 5: Operating Systeem selecteren

Selecteer welke operating systeem en welke versie je wil installeren. In dit geval installeer ik “Microsoft Windows” en specifiek “Windows XP Professional”, maar wil je in plaats van XP bijvoorbeeld Vista installeren dan selecteer je “Windows Vista”. Heb je Windows XP Home dan selecteer je uiteraard “XP Home editopm”.

Wil je iets compleet anders zoals bijvoorbeeld Ubuntu installeren dan selecteer je eerst “Linux” en daarna “Ubuntu”

Stap 6: Machine naam opgeven

Geef een machine naam op, en geef een locatie op waar de virtuele machine moet worden aangemaakt.

Het opgeven van een machine naam kan handig zijn maar is niet verplicht. Het kan handig zijn mocht je meerdere virtuele machines installeren om ze een beschrijvende naam te geven.

Daarnaast kun je hier een andere locatie opgeven waar de virtuele machine wordt aangemaakt. Let op dat je hier een disk selecteer met voldoende ruimte. Heb je op de C: schijf voldoende ruimte dan kun je de default instelling nemen.

Stap 7: Omvang harddisk opgeven

Selecteer hoe groot je virtuele harddisk moet zijn. Standaard staat hier indien de doel disk groot genoeg is 40 Gb ingevuld. Aan jou de keuze hoeveel ruimte je de virtuele computer wil geven. Wil je veel op de harddisk opslaan dan geef je hem meer ruimte. Wil je er weinig opslaan dan kun je wellicht af met 10 Gb of 20 Gb. Laat “store virtual disk as a single file” aangevinkt staan.

Stap 8: De virtuele machine is klaar

Je bent nu klaar met het aanmaken van je virtuele machine. Optioneel kun je de hardware specificaties nog aanpassen. Je kan bijvoorbeeld een extra CD Rom speler toevoegen, de floppy disk weghalen, de virtuele machine meer geheugen toekennen of indien je meerdere processoren / cores hebt kun je er meer an 1 toekennen.

Veel van deze instellingen kun je later nadat je het operating systeem hebt geïnstalleerd nog wijzigen overigens, het is dan net alsof je de kast van je computer open schroeft en er extra geheugen bij prikt bijvoorbeeld.

Mocht je overigens geen installatie CD hebben maar bijvoorbeeld wel een installatie ISO dan dien je de te kiezen voor “Customize hardware”.

Bij CD/DVD dien je dan “Use ISO image file” te selecteren en met de “Browse” button de betreffende ISO file te selecteren. Dit is bijvoorbeeld handig als je een Linux distributie zoals Ubuntu wilt installeren, je hoeft deze dan niet op CD te branden maar kan deze gewoon als ISO downloaden en vanaf daar installeren.

Mocht je meerdere CD/DVD spelers in je PC hebben zitten, of een programma gebruiken die virtuele CD/DVD stations aanmaakt kun je bij de volgende stap in problemen komen. Mocht VMware de installatie CD of DVD niet herkennen dan dien je deze handmatig te kiezen.

Ga wederom naar CD/DVD en selecteer bij “Use physical drive” het juiste stations letter waar de installatie CD of DVD inzit.

Stap 9: Start de virtuele machine op

Kies voor “Play virtual machine”

Stap 10: Installeer het operating systeem

Installeer het operating systeem zoals je normaal zou doen. Voor mensen die wel eens vaker XP hebben geïnstalleerd zal dit stuk bekend voorkomen. Een virtuele machine werkt namelijk vergelijkbaar met je normale computer en dus is de installatie ook vergelijkbaar. Alle stappen die je normaal moet doorlopen zul je ook nu moeten doorlopen.

Onder aan zie je waarschijnlijk een melding staan over de “VMware tools” deze melding kun je voor nu negeren.

Wil je iets tikken of selecteren in de virtuele machine dan moet je deze eerst aanklikken om daarna dingen te kunnen tikken of met de muis te kunnen selecteren. De virtuele machine heeft nu de controle over je toetsenbord en je muis en je zal merken dat je nu niet meer buiten het VMware window dingen kan doen.

Om terug te keren naar Windows druk je tegelijkertijd de ctrl en alt toetsen in. Je muis en toetsenbord wordt dan weer vrijgegeven. Mocht je wederom iets willen tikken in je virtuele machine zal je deze weer even moeten aanklikken.

Het installeren van Windows XP zal ongeveer een half uur duren.

Heb je ondertussen een fout gemaakt? Geen probleem, je kunt zo overnieuw beginnen.

Stap 11: Installeer VMware Tools

Zodra Windows XP klaar is met installeren en opgestart is kun je de VMware tools installeren.

Klik hiervoor op “Install VMware Tools” onder aan het scherm of selecteer deze vanuit de bovenste menu balk “VM” -> “Install VMware tools”.

Als alles goed gaat opent automatisch de installer voor de VMware tools. Mocht dit niet goed gaan dan kun je de installatie starten via bijvoorbeeld de Windows Verkenner. Selecteer hiervoor de op de virtuele machine aanwezige CD Rom speler.

Na de installatie zul je moeten rebooten.

Maar nadat je opnieuw bent opgestart zul je merken dat je gelijk ergens kan klikken of tikken en dat je de ctrl-alt toetsen combinatie niet meer nodig hebt om terug te keren naar je normale windows installatie.

Ook heb je nu als het goed is keuze uit meerdere resoluties en kun je dus (optioneel) ook “Full-screen” werken.

Stap 12: Klaar voor gebruik

Je kunt nu alles doen met je virtuele machine. Het is raadzaam om alle windows updates te installeren maar vergeet ook zeker niet een virus scanner het is tenslotte vergelijkbaar met een normale computer, ook een virtuele machine kan een virus oplopen.

Je kunt nu bijvoorbeeld de applicatie die alleen werkt onder Windows XP installeren. Of wellicht de scanner software installeren om zodoende gewoon te kunnen inscannen.

Let op: Het kan zijn dat een aangesloten apparaat bij wijze van spreken moet overhevelen van je “host” naar je “guest”. Dit kun je bijvoorbeeld doen via “VM” -> “Removable devices” -> “Device naam” -> “Connect”

Voor “Device naam” selecteer je de device die je wilt overschakelen. Bijvoorbeeld “Canon scanner” of “apple mass storage USB device”.

Specifieke dingen om te weten

Een virtuele machine is vergelijkbaar met een normale computer. Maar niet per definitie qua performance. Het kan zijn dat als je een spel wil spelen of bepaalde handelingen wil doen die de grafische kaart belasten je wil spelen (tuning & tweaking) met de instellingen van de virtuele machine.

Als een richtlijn kun je handhaven dat je maximaal de helft van je beschikbare hardware specificaties kan toekennen aan je virtuele machine. Heb je bijvoorbeeld 2 Gb aan geheugen in je PC dan is het dus raadzaam om maximaal 1 Gb toe te kennen aan de virtuele machine. Op die manier kun je ook nog prettig werken met je normale PC de zogenaamde “host”

Een virtuele machine wordt overigens ook wel eens “guest” genoemd, omdat deze te gast is op de “host”. Met host wordt je normale computer met je normale operating systeem bedoeld.

Naast dat een virtuele machine handig kan zijn voor het geval programma’s of apparatuur niet werkt onder Windows 7 of Vista is het ook ideaal om programma’s te testen, mocht een programma niks zijn dan “bevuil” je hiermee ook je normale Windows installatie niet waardoor deze op termijn potentieel trager en trager wordt. Het houdt je computer dus schoner.

Ook is het ideaal om bijvoorbeeld andere operating systemen op te draaien zoals bijvoorbeeld als je even wil kijken of Ubuntu iets is. Of als je met verschillende browsers (IE6, IE7, IE8, FireFox 2, FireFox 3, Opera, Chrome etc) wil testen of de door jouw gebouwde website goed functioneert..

Oftewel genoeg leuke dingen naast de XP Mode die je met een virtuele machines kunt uitvoeren!