Selecteer een pagina

Nou ja mijn eigen domein namen zijn niet gekaapt hoor.

Maar ik zou het kunnen roepen want er zijn domein namen die ik graag zou willen hebben om activiteiten op te ontplooien. Maar helaas die zijn al geregistreerd.

Bij het starten van een bedrijf houdt niet iedereen rekening met of de handelsnaam ook daadwerkelijk als domeinnaam beschikbaar is. En dat is natuurlijk wel zo handig om dit te controleren. Stel ik wil mijn bedrijf “Bla” noemen dan is het wel zo handig als www.bla.nl beschikbaar is. En dat is hij dus helaas niet. Opnieuw op zoek naar een andere bedrijfsnaam dus.

Wat ook wel eens gebeurd is dat vergeten wordt de domeinnaam alvast te claimen. Nou is de kans niet zo heel groot dat als jij sdsdfjsdf.nl wil claimen maar als je een wat meer generieke naam kiest is de kans aanwezig dat iemand anders op dezelfde briljante naam komt en de domein naam claimt voordat jij goed en wel bij de Kamer van Koophandel bent ingeschreven. Heb je je naam dus uitgekozen registreer ‘m direct voor hij weg is.

En wat ook wel eens gebeurd is dat mensen menen recht te hebben op een domeinnaam omdat ze zich zo hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. En vaak oordeelt diegene dan dat de domeinnaam niet normaal wordt gebruikt. Zo kan er een “onder constructie” pagina opstaan, een pagina vol advertenties of überhaupt geen website. Neem bijvoorbeeld pascal.nl, dit domein wordt blijkbaar voor voornamelijk email gebruikt en er staat geen noemenswaardige website op.

Ik zou nu kunnen denken ik schrijf me in met de handelsnaam “Pascal” en dan kan ik vervolgens aankloppen bij pascal.nl om dit domein op te eisen. Ik ben immers een bedrijf, de domein naam wordt niet nuttig gebruikt en ik ben wel van plan hem zinvol in te zetten en dus mag ik hem opeisen. Dat is niet waar, sowieso kan wat voor jou niet nuttig gebruik is voor een ander wel nuttig gebruik zijn maar zo werkt het simpelweg niet. Voor de .nl domeinen geldt het principe wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Uiteraard gaat dit optel sommetje niet altijd op, maar dit heeft dan voornamelijk te maken met tijdstippen en inbreuk maken op…. Een claim op een domeinnaam kan succesvol zijn als deze later is geregistreerd dan het bedrijf is ingeschreven bij de KvK of als er inbreuk wordt gemaakt op een merk of handelsnaam. Bakker Janssen mag niet de domeinnaam van Bakker Pieterssen in dezelfde woonplaats claimen en deze domeinnaam vervolgens door te routeren naar zijn eigen website bijvoorbeeld.

Maar bijvoorbeeld Twitter heeft niet automatisch recht op de domeinnaam twitter.nl, deze domeinnaam was namelijk al eerder geregistreerd dan Twitter überhaupt werd opgericht.

Uiteraard zitten er haken en ogen aan domeinnamen die eventueel inbreuk maken op iemands rechten en er valt niet een eenduidig advies te geven wanneer je wel goed zit en wanneer je dat niet zit, het beste kun je daarvoor contact opnemen met een jurist. Raak ook niet gelijk in paniek als je een brief of email krijgt van een advocaat met een hoop dure woorden maar ga ook niet gelijk een bedrag noemen wat je voor dat domein zou willen vangen dat kan namelijk verkeerd worden opgevat. Oftewel raadpleeg een jurist over je rechten en plichten.

Een ander iets is dat mensen soms menen dat een domeinnaam hun eigendom is. Maar dat is niet zo je verkrijgt het gebruiksrecht op een domeinnaam zolang je betaald.

Je kan het het beste vergelijken met een huurhuis, je mag een mooi huurhuis selecteren en als hij nog vrij is is het huurhuis voor jou. Zolang je huur betaald tenminste. Betaal je je huur niet dan wordt je uiteindelijk uit huis gezet en kan iemand anders hetzelfde huurhuis ook huren.

Bij domeinnamen wordt bij een nieuwe huurder echter vaak gesproken over ‘een domein kaper’. Terwijl het verschil met een nieuwe huurder er dus feitelijk niet is. En het vaak de eigen schuld van de vorige huurder is dat hij het domein is kwijt geraakt. Wellicht niet alert genoeg geweest bij herinneringen dat het domein verlengd moet worden, of wat waarschijnlijker is gewoon de factuur niet betaald en de aanmaningen gemist.

En dan kan het dus zomaar zijn dat iemand anders in jouw huis is getrokken. En wellicht een pagina heeft geplaatst met advertenties er op, of hij biedt de domeinnaam te koop aan voor een ‘absurd’ bedrag. En dat voelt dan natuurlijk onterecht aan gezien jij eigenlijk de eigenaar bent van dat domeinnaam.

En toch heb je dan meestal pech, natuurlijk kun je er dan een jurist op afsturen en wellicht voor de rechtbank eindigen, maar de domeinnamen zijn meestal zodanig geprijsd dat een gang naar de rechter duurder is dan gewoon direct betalen.

En of het laakbaar is dat deze bedrijven met oude domeinnamen geld proberen te verdienen tja dat is minder relevant. Ik zou er zelf mijn geld niet mee willen verdienen. Maar ook op de woning markt gebeurd het, woningen worden opgekocht om met winst weer te worden door verkocht of te worden verhuurd.

Tja domeinen het is allemaal nog niet zo makkelijk 🙂