Selecteer een pagina

Gisteren werd de uitzending van Nieuwslicht gewijd aan het onderwerp ‘Alcohol’. Bekend ex-alcoholist Javier Guzman gaat samen met Menno Bentveld op zoek naar de schade die alcohol kan aanrichten.

Nou drink ik niet, en zijn de druppels alcohol die ik in mijn hele leven heb gedronken wel in 2 of 3 glazen op te vangen maar toch vond ik het een interessant onderwerp. Zeker ook omdat Javier Guzman zich leek bloot te geven. Je kent Gavier wellicht nog wel van de sinterklaas conference, en anders wel van het feit dat hij zich wat agressief kon gedragen en daar dan ook voor is opgepakt.

Javier heeft een probleem wat hij zoals hij zelf zegt zelf heeft veroorzaakt maar ook weer zelf heeft opgelost. Hij is namelijk alweer een paar jaar nuchter nadat hij een tijd lang wodka dronk bij het tandenpoetsen. Hij is dan ook erg vatbaar voor verslavingen en worstelt hier dan ook nog regelmatig mee.

In deze uitzending wordt duidelijk gemaakt dat als alcohol nu in de markt zou worden gezet het onherroepelijk verboden zou worden gezien het gevaar voor de gezondheid en het gevaar van verslaving.

Wetenschappers zijn van mening dat jongeren helemaal geen alcohol zouden moeten drinken omdat dit tot schade kan leiden in de hersenen die nog bezig zijn met groeien. Iets wat nog niet is aangelegd maar wat je wel verstoord in de aanleg door te drinken kan nooit meer normaal worden aangelegd.

De effecten van alcohol op het lichaam staat gelijk aan het tegelijk slikken van een kalmerend middel (angst remming), prozac (voor het blije gevoel), ritalin (voor het actieve, stimulerende gevoel) en morfine als het component dat verslavend werkt.

Uit een studie van 20 verschillende soorten drugs is gebleken dat alcohol velen malen schadelijker was dan als je bijvoorbeeld XTC zou gebruiken of marihuana zou gebruiken. En de gevoelens die mensen krijgen als ze drinken zou je dus beter kunnen ondergaan door middel van een relatief veiligere drug dan van alcohol.

En ook kleinere dosis alcohol kunnen op jongere leeftijd schadelijk zijn. Het beste zou zijn om je kinderen alcohol te verbieden zeker tot hun 18e, maar liefst tot de 21e. Maar goed hoeveel ouders zijn er wel niet die hun minderjarige kinderen niet een slokje laten nemen, of 1 biertje gunnen.

En hoeveel 14, 15 en 16 jarigen waarvan de hersenen nog niet zijn volgroeid beginnen het weekend niet in een bierkeet. En dan heeft de regering toch maar niet besloten om de leeftijd waarop je alcohol mag kopen te verhogen naar 18 jaar.. Een gemiste kans.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.