Selecteer een pagina

Gated CommunityAls het aan Frits Hessing en Dik Wessels ligt komt de 1e luxueuze ‘gated community’ er in Nederland. En nog wel in mijn provincie ook.

Op het terrein waar voorheen het auto bedrijf van Hessing zat is namelijk nog wat ruimte. En met de term auto bedrijf doe ik het bedrijf geen recht aan want Hessing is de officiële vertegenwoordiger van de automerken Bentley, Bugatti, Lamborghini, Maserati en Rolls-Royce.

Hoe dan ook in 2012 moet Park Bloeyendael worden opgeleverd op het oude terrein van Hessing wat mooi gesitueerd ligt aan de weg tussen Utrecht en De Bilt. Oftewel je bent in no-time in Utrecht maar woont toch enigszins landelijk.

Als je de “woonwijk” in wil rijden moet je je eerst melden bij de beveiliging voor je het terrein op mag. Lekker veilig dus want dat gespuis wat normaal door je woonwijk cruised is niet welkom tenzij ze op de gastenlijst staan. Daarnaast als je een keertje je deur vergeet op slot te doen hoef je gelukkig niet direct rechtsomkeert te maken wat ook een veilig gevoel moet geven.

Als woning eigenaar wordt de buitenkant van je huis elk jaar geschilderd en wordt je tuin maandelijks onderhouden door je eigen tuinman. Service van de zaak tenslotte. Waar je dankzij een ongetwijfeld forse bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren voor betaald. Ook auto’s worden niet op straat geparkeerd maar onder de grond of naast je eigen huis. En dat geeft natuurlijk een fijn en rustig aangezicht.

Maar voor je een huis of appartement mag kopen moet je wel even diep in je buidel tasten want tot zover ik heb kunnen zien begint het pas bij 900.000 euro ongetwijfeld dus exclusief maandelijkse bijdrage aan de VVE die er ook niet om zal liegen. Maar voor al dat moois krijg je wel een inruil garantie. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verkoop van je eigen huis want zolang deze niet duurder is dan het huis wat je koopt op Park Bloeyendael krijg je 90% van de taxatie waarde. Wederom een gerust gevoel komt over je heen.

Nou ben ik op zich niet tegen dat rijken bij elkaar gaan wonen en diensten afnemen die de gewone man niet kan betalen. Er zijn bijvoorbeeld al een aantal appartementencomplexen waarbij je een sportzaal deelt, waarbij je gebruik kan maken van een conciërge om je kleren naar de stomerij te brengen of de boodschappen te regelen, of waarbij een zwembad beschikbaar is 24 uur per dag 7 dagen per week.

Zeker voor zaken als een gedeelde sportruimte met fitness apparatuur is ongetwijfeld al snel animo te vinden. Scheelt of een abonnement op de sportschool of wat ruimte in huis waar anders je hometrainer zou staan en mensen die samen met je lijden in de gym is altijd fijn. En als mensen willen betalen voor een stuk gemak heb ik daar absoluut geen probleem mee.

Park Bloeyendael, UtrechtMaar Amerikaanse toestanden met afgesloten gemeenschappen die alleen naar buiten komen om naar het werk te gaan daar ben ik geen voorstander van, buiten dat dat Nederland volgens mij niet zo onveilig is dat dat daadwerkelijk nodig is.

Buiten dat lijkt me het bovendien schijnveiligheid wat gaat een veredelde portier doen als er 2 mensen met een vuurwapen voor hem staan. En het lijkt me dat het idee dat Nederland onveilig is alleen maar toeneemt bij de bewoners van een ‘gated community’.

Daarnaast mis ik op Park Bloeyendael ook nog allerlei services, waar is bijvoorbeeld de boodschappen service? Als ik een huis in een gated community koop dan wil ik liever niet tussen het plebs boodschappen hoeven doen, waarschijnlijk heb ik daar niet eens tijd voor. En voor de prijzen die worden gevraagd ken ik nog wel wat meer leuke huizen die ik voor dat geld ook goed kan beveiligen.

Van de zomer wordt begonnen met de bouw mits minstens de helft van de woningen is verkocht, ik ben benieuwd of dat gaat lukken in deze markt. Aan het reclame budget zal het in ieder geval niet hebben gelegen.

Overigens is er nog wel wat gesteggel over de naam, er was namelijk al eerder een (echt) Park Bloeyendael in de buurt dat wordt onderhouden door een stichting die leeft van donaties. Het is logisch dat die wat vreemde gezichten kregen toen ze om donaties vroegen en als wedervraag kregen hoe dat dan zat met dat eiland voor de rijken in het park… De stichting is dus wat ontstemd over het gebruik van dezelfde naam.

Nee ik hoop dat die gated communities er niet zullen komen in Nederland al was het alleen al omdat het dan blijkbaar niet zo slecht gesteld is met de veiligheid in ons land..