Selecteer een pagina

Algemene informatie

Naam Chichén Itzá
Staat Yucatan
Land Mexico
Kaart Google Maps

Hoe er komen…

Watch Tower @ Chichén ItzáChichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya. De site is te bezoeken door middel van het boeken van een excursie welke vaak door de reis organisatie of het hotel worden aangeboden.

Daarnaast is het ook mogelijk om een auto te huren en via een tolweg die vanaf Cancun loopt te rijden. Verwacht geen top snelweg maar de tolweg is wel goed te berijden en relatief rustig. Het is overigens niet aan te raden om buiten de tolweg om te rijden, deze leiden door vele dorpen en steden waar uiteraard de snelheid (al dan niet via ‘drempels’ (feitelijk zijn het gaten in de weg)) er flink uit gaat. Een prima alternatief als je geen zin hebt in een georganiseerde reis.

Zo vroeg mogelijk vertrekken is nuttig. Het is ongeveer 2.5-3 uur rijden vanaf Playa del Carmen naar de site. Daarnaast komen de touringcars meestal vanaf 10:00-11:00 aan dus voor die tijd heb je nog relatieve rust en het kan zeker in het hoog seizoen erg druk zijn. Bovendien is het in de ochtend een stuk koeler.

Uiteraard is het ook mogelijk vanuit diverse toeristen plaatsen (eventueel via uw Nederlandse vertegenwoordiging van uw tour operator) een toer te boeken naar Chichén Itzá.

Chichén Itzá

Chichén Itzá is de meest bezochte archeologische trekpleister van Mexico (met Tulum als goede 2e overigens) en het was vroeger een van de belangrijkste Maya bolwerken. Hier staat ook El Castillo ofwel de piramide van kukulcán wat een van de meest bekende bouwwerken van Mexico is. Vroeger kon je via de trap deze piramide beklimmen, tegenwoordig is dit echter niet meer toegestaan.

El Castillo @ Chichén ItzáDe 4 kanten hebben elk 91 treden tel hierbij het bovenste platform bij op en dan kom je in totaal op 365 treden oftewel evenveel treden als er dagen in het jaar zitten. El Castillo is een tempel voor de god Kukulcán en hij staat bekend voor zijn 2 dage in het jaar waarop de zon exact in het westen op komt en in het oosten ondergaat en de zon zo schijnt dat de schaduwen lijken op kruipende slangen. Dit is een verwijzing naar Kukulcán wat gevederde slang betekent.

Juego de Pelota

Het speel veld (ball court) is iets wat je op een groot aantal Maya sites tegen komt. Het speel veld is 1 het grootste speel veld van alle Maya sites. En de wanden van het speel veld zijn versierd met beelden van het heilige spel en haar spelers. Niemand weet precies hoe het spel werd gespeeld maar men vermoed dat zonder het gebruik van de handen een harde bal van rubber door de ringen aan beide zijden van het veld moest worden gebracht.

Voorzieningen

In de nabij gelegen plaats Piste zijn hotels en restaurants aanwezig zodat eventueel nog een maaltijd kan worden genuttigd of er kan worden overnacht indien men meer tijd wil hebben voor deze prachtige archeologische site. Een tip zou hier bijvoorbeeld kunnen zijn om in Piste te overnachten voor u de site bezoekt zodat u ’s ochtends vroeg aanwezig kan zijn nog voor de drukte en warmte. Er zijn ook voorzieningen binnen Chichén Itzá aanwezig, zo is bij het bezoekers centrum o.a. ook een restaurant en zijn er uiteraard ook wc’s.

Foto’s

El Castillo @ Chichén Itzá
photo credit: Redeo

El Castillo @ Chichén Itzá
photo credit: Redeo

Ball Court @ Chichén Itzá
photo credit: Redeo

Ball Court @ Chichén Itzá
photo credit: Redeo

Chichén Itzá
photo credit: Redeo

Chichén Itzá
photo credit: Redeo

Ball Court @ Chichén Itzá
photo credit: Redeo

Chichén Itzá
photo credit: Redeo

Chichén Itzá
photo credit: Redeo

Cenote Sagrado @ Chichén Itzá
photo credit: Redeo

Thousand Columns @ Chichén Itzá
photo credit: Redeo

Thousand Columns @ Chichén Itzá
photo credit: Redeo

Watch Tower @ Chichén Itzá
photo credit: Redeo