Selecteer een pagina

Algemene informatie

Naam Trollhättan (Trollhattan)
Staat Västra Götaland
Land Zweden
Website Visit Trollhättan-Vänersborg
Kaart Google Maps

Watervallen

Trollhättan is een plaats in de provincie Västra Götaland. In deze provincie wonen zo’n 1.5 miljoen mensen. De hoofdstad is Gothenborg (waar zo’n 500.000 mensen wonen). Trollhättan ligt langs de rivier göta älv en is mede daarom bekend vanwege haar watervallen en sluizen. Vanwege de watervallen wordt hier ook groene energie opgewekt. De naam van het Zweedse energie bedrijf Vattenfall (Waterval) vindt dan ook hier zijn oorsprong.

De naam Hojum hydro power plantTrollhättan komt vanuit folklorische verhalen waarbij men er heilig van overtuigd was dat er trollen in de rivier göta älv leefden en dat de eilandjes in de rivier de hoeden waren van deze trollen. De theorie is ook dat de waterval van Trollhättan de bron is van Mimir een figuur uit de Noorse mythologie.

Door de watervallen is Trollhättan in het verleden opgebloeid tot een industriestad waar voornamelijk de staal industrie zich vestigde. Hierdoor zijn onder andere Saab en Volvo Aero ook hier te vinden. Ook het Saab museum is hier gevestigd. Ook is in Trollhättan een deel van de film industrie van Zweden gevestigd.

Bezienswaardigheden

Door de waterval van Trollhättan stroomt zo’n 300.000 liter water per minuut zodra de sluizen worden opengezet op gezette tijden. Ook ’s avonds als de waterval verlicht is is het een bijzondere gebeurtenis die het best te bekijken is vanaf Oskarsbro. Het wordt aangeraden om op tijd te komen in het hoogseizoen zodat je een goede plek kan bemachtigen voor dit water spektakel.

Daarnaast komen elk jaar ook meer dan honderd duizend toeristen om te kijken naar hoe boten worden geschut in het sluizen complex. Zowel de 3 oude sluizen die niet meer in gebruik zijn als de 4 nieuwere sluizen die een verval van 32 meter overbruggen. In de zomer kun je het schutten ook zelf ervaren via een boottochtje. Ook iets noorderlijk van Trollhatten bij Vänersborg is een sluizen complex te vinden van de in totaal 6 sluis complexen die de water toevoer regelt tussen het Vänern meer en de Noordzee. Samen met het Göta canal kun je hiervoor vanaf Gothenborg naar Stockholm varen.

Je kunt prima een (uitgezette) wandeltocht maken bij het sluizen complex en de watervallen. Ook een fietstocht behoort tot de mogelijkheden.

Het is (in de zomer) ook mogelijk om een van de oudste hydro energie centrales te bezoeken met uitleg van een gids. Daarnaast kun je in de zomer ook meer boottochten maken (o.a. ook naar naar het Vänern meer), daarnaast zijn dan ook meer wandel- en fietstochten (ook onder begeleiding van een gids) te maken. Ook is het mogelijk om onder begeleiding van een gids op elanden ‘safari’ te gaan. Maar natuurlijk kun je ook erg goed vissen in de buurt van Trollhattan. In de zomer worden ook meerdere (muziek) festivals georganiseerd.

Ook het Saab museum met alle historische auto’s maar ook de technologische innovaties over de jaren heen is zeker de moeite waard. Een extra leuk randje is natuurlijk dat Saab tegenwoordig in Nederlandse handen is door de overname van Spyker.

Voorzieningen

Omdat Trollhattan een normale (middelgrote) stad is zijn alle voorzieningen zoals supermarkten, winkels, hotels, tankstations en campings aanwezig.

Foto’s

The Ursaab
photo credit: konstriktion

DSC07892
photo credit: christophe dayer

Trollhättan 2011
photo credit: Göran (Kartläsarn)

Trollhättan
photo credit: konstriktion

Turbine hall at Olidan power station
photo credit: Vattenfall

IMG_5478
photo credit: laserlasse

God of the sea / winds / beards
photo credit: sebilden

Slide0509
photo credit: Bengt 1955

IMG_5471
photo credit: laserlasse