Selecteer een pagina

Algemene informatie

Naam Banff National Park
Staat Alberta
Land Canada
URL http://www.pc.gc.ca/pn-np/ab/banff/index_e.asp
URL http://www.banffnationalpark.com/
Banff Kaart http://www.pc.gc.ca/eng/pn-np/ab/banff/visit/localisation-location/~/media/pn-np/ab/banff/visit/localisation-location/pdf/carte-bnp-map_en.ashx
Banff Town Kaart http://www.pc.gc.ca/eng/pn-np/ab/banff/visit/localisation-location/~/media/pn-np/ab/banff/visit/localisation-location/pdf/carte-banff-map_en.ashx
Lake Louise Kaart http://www.pc.gc.ca/eng/pn-np/ab/banff/visit/localisation-location/~/media/pn-np/ab/banff/visit/localisation-location/pdf/carte-louise-map_en.ashx
Kaart Google: Maps

Banff National Park

Het Rocky Mountain Park was het 1e nationale park van Canada, en – na Yellowstone in Amerika – het 2e nationale park van Noord Amerika. De Canadian Pacific Railway bouwde vervolgens het Banff Springs Hotel en Chateau Lake Louise om toeristen en dus meer trein passagiers naar Banff te halen.Banff National Park: Sulphur Mountain In het begin was Banff voornamelijk populair bij rijke toeristen die via de spoorlijn verder naar het westen reisden. Een aantal van deze toeristen wilde graag berg beklimmen en werden daarbij begeleid door o.a. de gidsen Jim en Jill brewster. Vanaf 1911 was Banff niet alleen meer bereikbaar via het spoor maar was er ook een weg vanuit Calgary aangelegd. In 1930 werd via het National Parks Act het park hernoemd naar het station van de Canadian Pacific Railway welke weer was vernoemd naar de regio Banffshire in Schotland.

Banff is een kleine stad met allerlei voorzieningen waar ongeveer 7000 mensen standaard wonen. Het ligt op ongeveer 1.5 uur rijden vanaf Calgary maar is ook prima bereikbaar vanuit het Westen via bijvoorbeeld Jasper. Banff is zowel in het zomer als het winter seizoen erg druk met toeristen. In het winter seizoen uiteraard voornamelijk toeristen die bijvoorbeeld willen skieen in het zomer seizoen komen uiteraard andere bezienswaardigheden aan de beurt.

Bezienswaardigheden

Banff is een van de meest bezochte nationale parken van Canada en is naast via het spoor ook via de weg bereikbaar via de Trans-Canada highway en vanuit Jasper via de Icefields Parkway. Banff National Park: Oldtimer at Bow ValleyLangs de Bow Valley parkway ligt Johnston Valley waar je via een gemakkelijk pad in 20 minuten naar de ´lower falls´ en in een uur naar de ´upper falls´. Een andere bezienswaardigheid is Lake Louise met het eerder vernoemd Chateau.

Vanaf Lake Louise kom je automatisch terecht op de icefields parkway met een volgend uitzichtpunt de Crowfoot Glacier, gevolgd via het uitzichtspunt op Peyto lake (een paar minuten wandelen vanaf de parkeerplaats). Zowel midden in de zomer als vroeg of laat in het seizoen is Peyto lake een echte bezienswaardigheid door de heldere turqoise kleur die ook zichtbaar is als Peyto Lake bevroren is. Uiteraard is het hier zomers erg druk. Vroeg in het seizoen wanneer er op het wandelpad nog sneeuw kan liggen kost het iets meer moeite om het uitzichtpunt te bereiken maar is het uitzicht evengoed meer dan de moeite waard.

Andere bezienswaardigheden zijn Mistaya Canyon en Saskatchewan viewpoint. Bij het viewpoint kun je bovedien tanken, iets eten of overnachten.
Banff National Park: Moraine Lake in JuneOok Moraine Lake is een van de absolute toppers. Dit meer ligt tussen Banff en Lake Louise in en wordt gevoed vanuit een gletsjer. Net zoals bij Peyto lake heeft het een bijzondere turquoise kleur. Door erosie worden kleine steentjes van de gletsjers in het meer gevoerd. Deze kleine steentjes voeren mineralen met zich mee die zorgen voor de turquoise kleur. Samen met het zonlicht dat weerkaatst wordt door de kleine steentjes geeft dit een spectaculair beeld.

Vlakbij het Banff National Park liggen een aantal andere parken zoals het Kootenay National Park, Yoho National Park en natuurlijk ook de Icefields Parkway en Jasper National Park. Let op dat je voor zo’n beetje alle bezienswaardigheden een dag of jaar pas nodig hebt.

Brewster

De Brewster familie was al vanaf het begin in Banff actief als onder andere (berg)gids en tochten per paard. Vanaf 1916 werden een aantal bussen op de kop getikt en werden er ook bus tochten vanaf Banff georganiseerd. En het Brewster imperium groeide en groeide. Uiteindelijk exploiteert Brewster naast verschillende tours onder andere ook de Banff Gondola welke leidt naar de top van Sulphur Mountain en langs de Columbia Icefield ook het restaurant en shops maar ook zeker de grote snowcoaches die omhoog gaan op de Athabasca Gletsjer waarna mensen kunnen uitstappen om over de gletsjer te lopen. Een van de snow coaches kun je overigens bezichtigen bij het begin punt van de Banff Gondola.

Jasper National Park en Icefields Parkway

Je kan Banff eigenlijk niet bezoeken zonder ook de Icefields Parkway af te rijden. En je kan eigenlijk de Icefields Parkway afrijden zonder Jasper National Park aan te doen. De 2 parken worden verbonden via de 230 Km lange Icefields Parkway. Omdat langs de Icefields Parkway ook veel bezienswaardigheden liggen vloeien de parken in zekere zin in elkaar over zonder dat er een duidelijke scheidingslijn is.

Foto’s

Banff National Park:" Peyto lake
photo credit: Redeo

Banff National Park: Peyto lake at June
photo credit: Redeo

Banff National Park: Peyto lake at June
photo credit: Redeo

Banff National Park: Peyto lake at June
photo credit: Redeo

Banff National Park: Peyto lake at June
photo credit: Redeo

Banff National Park: Moraine Lake
photo credit: Redeo

Banff National Park: Moose
photo credit: Redeo

Banff National Park: Bow Valley
photo credit: Redeo

Banff National Park: Bow Valley
photo credit: Redeo

Banff National Park: Lake Louise in may
photo credit: Redeo

Banff National Park: Lake Louise in may
photo credit: Redeo

Banff National Park: Sulphur Mountain
photo credit: Redeo

Banff National Park: Sulphur Mountain
photo credit: Redeo

Banff National Park: Sulphur Mountain
photo credit: Redeo

Banff National Park: Sulphur Mountain
photo credit: Redeo

Banff National Park: Sulphur Mountain
photo credit: Redeo

Banff National Park: Sulphur Mountain
photo credit: Redeo

Banff National Park: Banff Mountains
photo credit: Redeo

Banff National Park: Banff Mountains
photo credit: Redeo

Banff National Park: Lake Louise
photo credit: Redeo

Banff National Park: Moraine Lake at June
photo credit: Redeo

Banff National Park: Moraine Lake in June
photo credit: Redeo

Banff National Park: Moraine Lake in June
photo credit: Redeo

Banff National Park: Moraine Lake in June
photo credit: Redeo