Selecteer een pagina

Algemene informatie

Naam Icefields Parkway
Staat Alberta
Land Canada
Website http://www.icefieldsparkway.ca
Kaart http://www.pc.gc.ca/~/media/pn-np/ab/jasper/pdfs/visit/PkwyEn.ashx
Kaart Mt Edith Cavell http://www.pc.gc.ca/eng/pn-np/ab/jasper/visit/visit34.aspx
Kaart Google Maps

The world’s most spectacular journey

De Icefields Parkway is 230 km lang en loopt tussen de 2 plaatsen Jasper en Lake Louise en ligt in 2 nationale parken namelijk Jasper National Park en Banff National Park.Icefields ParkwayOmdat Highway 93 in 2 nationale parken ligt moet er een toegang prijs worden betaald.

De weg is vernoemd naar naar het bekende Columbia Icefield en serie van gletsjers waarbij de Athabasca Glacier direct vanaf de parkway te zien is. Gezien het voornamelijk een toeristische weg is is de weg met name in de zomer maanden populair. Voor de toerist is het dan met name oppassen omdat er uiteraard zomaar auto’s aan de kant van de weg kunnen staan, daarnaast zijn er ook regelmatig fietsers op de highway te vinden.

Columbia Icefield

Het Columbia Icefield is een serie van gletsjers van ongeveer 325 m³ die deels in Jasper en Banff National Park liggen en is de bron voor de Athabasca rivier en de saskatechewan rivier.

Icefields Parkway: Columbia IcefieldLangs de Icefield Parkway ligt het bezoekers centrum waar vandaan je met snowcoaches op de Athabasca glacier kunt komen.

Dit kan overigens niet het hele jaar en kost ongeveer 38$ voor een volwassene en 19$ voor kinderen. Het bezoekers centrum en de snow coaches worden geëxploiteerd door Brewster. Een familie die al vanaf het begin haar diensten verleende vanuit Banff en haar diensten steeds verder uitbreidde en naast de snowcoaches ook bijvoorbeeld de Banff Gondola in Banff exploiteert.

Banff National Park / Jasper National Park

Icefields Parkway is geen park op zichzelf, de weg doorkruist de 2 nationale parken Jasper National Park en Banff National Park. Het is daardoor onvermijdelijk dat bepaalde bezienswaardigheden ook worden behandeld in de artikelen over Banff National Park of die over Jasper National Park.

Je kunt overigens prima delen van Jasper National Park of Banff National Park bezoeken zonder dat je over de Icefields Parkway hoeft te rijden, maar voor mensen die beiden parken willen bezoeken – en waarom zou je het laten gezien de geringe afstand – kun je het beste je weg vervolgen over de Icefields Parkway.

Bezienswaardigheden

Als je over de Icefields Parkway rijdt zul je ongetwijfeld stoppen langs de gangbare toeristische plaatsen zoals de Athabasca Falls, de Sunwapta Falls, en de Athabasca Gletsjer. Maar het kan ook zeker geen kwaad om een keer echt uit de auto te stappen en een wandeltocht te gaan maken.

Zo kun je bijvoorbeeld ook over 93A rijden waarbij je langs Mount Edith Cavell komt, na een niet al te moeilijke wandeling kom je uit bij een andere uitloper van het Columbia Icefield. Je hebt dan goed zicht op de gletsjer maar je kan waarschijnlijk ook kleine (schattige) ijsbergjes zien drijven in het meer op Mount Edith Cavell.

Maar ook op andere plekken kun je mooie wandelingen maken die niet al te lastig zijn waarbij je soms net een andere blik krijgt op de Icefields Parkway en het Columbia Icefield, een blik die lang niet iedereen krijgt omdat veel mensen alleen stoppen langs de gangbare en makkelijk bereikbare plekken.

Je moet ook zeker even stoppen bij Peyto Lake (Zie ook), de kleur van het water is zeker in de zomer spectaculair te noemen maar ook als Peyto Lake compleet bevroren is geeft het een heel mooi gezicht.

Ook Mistaya Canyon geeft een spectaculair gezicht met al het smeltwater wat door de Canyon heen raast. De canyon wordt steeds verder uitgesleten door het razende water dat kleine steentjes bevat wat er voor zorgt dat het kalksteen steeds verder wordt uitgesleten.

 

Foto’s

Icefields Parkway
photo credit: Redeo

Icefields parkway
photo credit: Redeo

Icefields Parkway: Columbia Icefield
photo credit: Redeo

Icefields Parkway: Columbia Icefield
photo credit: Redeo

Icefields Parkway: Snow Coaches @ Columbia Icefield
photo credit: Redeo

Icefields Parkway: Snow Coaches @ Columbia Icefield
photo credit: Redeo

Icefields parkway
photo credit: Redeo

Icefields parkway
photo credit: Redeo

Icefields parkway
photo credit: Redeo

Icefields parkway
photo credit: Redeo

Icefields Parkway: Mistaya Canyon
photo credit: Redeo

Icefields Parkway: Mistaya Canyon
photo credit: Redeo

Icefields Parkway: Mistaya Canyon
photo credit: Redeo

Icefields parkway
photo credit: Redeo

Icefields parkway
photo credit: Redeo