Selecteer een pagina

Algemene informatie

Naam Grand Canyon National Park
Staat Arizona
Land Verenigde Staten
Website http://www.nps.gov/grca/
Kaart (Algemeen) http://www.nps.gov/grca/planyourvisit/upload/GRCAmap2.pdf (PDF)
Kaart (Desert View Drive) http://www.nps.gov/grca/planyourvisit/upload/desert-view.pdf (PDF)
Kaart Google Maps

Grand Canyon

De Grand Canyon behoeft geen introductie. Het is een van de (natuur) wonderen van de wereld. De Grand Canyon wordt vaak een van de 7 natuur wonderen genoemd maar de lijst is langer dan 7 stuks.

Overview of Grand Canyon National ParkDe Grand Canyon zijn een hoop in elkaar overlopende canyons die uitgesleten zijn door de Colorado River en haar zij rivieren. De canyon is 1.6 Km diep en ondanks dat de gemiddelde afstand tussen de Nort Rim en South Rim maar 16 Km is is het toch een afstand van 350 Km om van de North Rim naar de South Rim te komen (of vice versa). De North Rim is meer afgezonderd is en de voorzieningen zijn alleen in de zomer maanden open daarnaast zijn er ook minder faciliteiten dan op de South Rim. De meeste mensen bezoeken dan ook de South Rim met Grand Canyon Village. De South Rim is 365 dagen / 24 uur per dag open. Beide overkanten zijn over het algemeen perfect te zien vanwege de lage lucht vochtigheid. Er is ook vrij weinig lucht vervuiling in de Grand Canyon.

Je kan uiteraard afdalen in de Canyon maar dit is alleen aan te raden voor mensen die in uitstekende conditie zijn. De condities zijn zwaar en hoe lager je in de Canyon komt hoe warmer het wordt. Veel water drinken gedurende de tocht is dan ook aan te raden.

Uiteraard geld ook hier dat kom je tijdens het hoog seizoen dan kun je over de koppen lopen en moet je wellicht even wachten op een parkeerplaats. De Grand Canyon is het mooist bij zonsondergang en ook dan is het zaak om vroeg te zijn want een parkeerplaats vinden wordt dan moeilijk. Zeker in de buurt van Grand Canyon Village.

Skywalk

Naast het nationale park kun je vanaf 2007 ook de “Grand Canyon Skywalk” bezoeken. Dit is een (glazen) brug die 22 meter over de rand steekt. De diepte direct onder de skywalk is maar zo’n 300-400 meter maar je kan wel de 1200 meter lager gelegen Colorado River zien. Het is niet toegestaan om foto’s te nemen vanaf de skywalk. De skywalk is ontwikkeld door Hualapai indianen en is dus niet op een nationale parken pass te bezoeken. De kosten zijn zo’n 50$ voor een bus rit er naar toe en 25$ om überhaupt over de skywalk te mogen lopen.

Je moet (plastic) overschoenen aan op de skywalk om kans op uitglijden te verkleinen en nog belangrijker om te zorgen dat het speciaal gemaakte glas krasvrij blijft. Dit helpt niet helemaal want een paar maanden na de opening waren al meerdere krassen te zien. Voor mensen met plotselinge hoogtevrees zijn de randen van de skywalk ondoorzichtig.

Als het aan de Hualapai Indianen ligt is de skywalk nog maar het begin. Om meer toeristen te trekken moet er gebouwd worden. Een bezoekers centrum annex restaurant is al in aanbouw. Daarnaast zijn er ook plannen om een museum, bioscoop, meerdere restaurants en een golf baan aan te leggen. Wat uiteindelijk moet leiden tot de bouw van hotels en de algemene ontwikkeling van het gebied.

De aanleg van de skywalk is controversieel binnen de Hualapai stam en andere stammen. Velen vinden het aantasting van heilige grond. Anderen menen dat het de brood nodige financiële stroom op gang kan helpen om de Hualapai stam te helpen die geteisterd wordt door werkeloosheid en alcohol misbruik.

De Skywalk is te bereiken via Grand Canyon West. Dit ligt zo’n 400km vanaf Grand Canyon village/South Rim af en duurt met de auto circa 5 uur deels over onverharde wegen. De voorzieningen aldaar aanwezig zijn beperkt. Eten is vaak alleen beschikbaar in combinatie met een tour. Vanaf de grens vanaf het reservaat is een (niet gratis) shuttle service beschikbaar.

Voorzieningen

in Grand Canyon Village zijn voldoende faciliteiten aanwezig inclusief winkels en hotels. In Tusayan wat net buiten het park ligt zijn ook voldoende hotels en restaurants te vinden. In Tusayan kun je ook een Imax bioscoop vinden. Let wel op dat als je uit de richting van Page komt of daarheen vertrekt dat tank stations langs de 180 beperkt aanwezig zijn.

Foto’s

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Watch tower at Grand Canyon  National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo

Overview of Grand Canyon National Park
photo credit: Redeo