Selecteer een pagina

Algemene informatie

Naam Jasper National Park
Staat Alberta
Land Canada
URL http://www.pc.gc.ca/pn-np/ab/jasper/index_e.asp
URL http://www.jaspernationalpark.com/
Jasper Kaart http://www.pc.gc.ca/pn-np/ab/jasper/visit/visit36_E.asp
Malign Valley Kaart http://www.pc.gc.ca/pn-np/ab/jasper/visit/visit37_E.asp
Wandelen in Jasper http://hikejasper.com/
Kaart Google: Maps

Canadese Rocky Mountains

Jasper National Park is qua oppervlakte het grootste nationale park (ruim 10.000 km²) in de Canadese Rocky Mountains.Het plaatsje Jasper heeft echter een heel gemoedelijk en rustig karakter zeker als je dit vergelijkt met het zuidelijker gelegen Banff wat veel toeristischer en commerciëler is. Niet dat er in Jasper helemaal niks te beleven valt maar het is daar dus wel wat gemoedelijker.

Jasper staat bekend om haar wildernis en vele wild. Daarnaast heeft het een grote hoeveelheid aan wandel paden. Ondanks dat Jasper gemoedelijk van aard is komen er toch veel toeristen naar toe. De toeristen lopen niet alleen kans om een beer tegen het lijf te lopen (niet voor niets staan overal borden om hiervoor te waarschuwen) maar daarnaast is er ook een groot risico om overstekend wild aan te rijden.

Maligne Valley

Naast de Icefields Parkway die tussen Jasper en Banff loopt is ook zeker Maligne Road een aanrader als je in Jasper National Park komt.

Jasper National Park: Maligne LakeDe weg die door de Maligne Valley loopt vindt zijn eindpunt (circa 44 km) aan Maligne Lake. En de hele weg is zeker op een zonnige dag zeker de moeite waard. Bij Maligne Lake kun je een boot nemen naar Spirit Island welke door veel mensen geassocieerd wordt met de Canadese Rocky Mountains.

Spirit Island ligt ongeveer op 14 km in het 22 km lange meer en is alleen per boot bereikbaar, hiervoor moet je of een georganiseerde tour toch nemen of een particuliere boot maar deze mogen niet gemotoriseerd zijn.

Maligne Lake is ook het start punt van een mooie meerdaagse hike terug naar het plaatsje Jasper.

Medicine Lake

Medicine Lake ligt ook langs Maligne Road maar het is eigenlijk geen echt meer. Medicine Lake maakt deel uit van de Maligne River die loopt vanaf Maligne Lake naar de Athabasa river. In de lente en zomer krijgt deze rivier zoveel smelt water te verwerken dat dit niet te behappen valt en de rivier zich dus tot Medicine Lake vormt. Het water stroomt vervolgens via een stel van ondergrondse rivieren verder, en uiteindelijk valt het meer weer droog.

Je kan dit het beste vergelijken met een bad waarvan de stop er niet in zit maar waar de kraan volop open staat en omdat het water niet snel genoeg door het afvoer putje kan stroomt het bad dus voller tot je de kraan weer dicht draait en het bad weer rustig kan leeglopen.

Maligne Canyon

Ook Maligne Canyon is de moeite waard. In Maligne Canyon zijn fossielen te vinden, watervallen, ondergrondse stromen, gier zwaluwen, raven. De Canyon is soms maar 2 meter breed en op plekken ruim 50 meter diep.

Het vermoeden gaat dat delen van de canyon voorheen grotten waren die door water erosie en gletsjer activiteit bloot zijn komen liggen. Langs de Canyon loopt een wandelpad met een aantal bruggen die over de canyon liggen. Je kunt zowel een korte wandeltocht maken als een wat langere wandeltocht die langs de hele canyon loopt.

Op sommige plekken kun je een mooie mysterieus effect waarnemen door het verstuiven van het water. Er hangt dan een lichte mist over het groene landschap.

Foto’s

Jasper National Park: Maligne Lake
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Maligne Lake
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Mount Edith Cavell
photo credit: Redeo

Jasper National Park
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Sunwapta Falls
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Sunwapta Falls
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Sunwapta Falls
photo credit: Redeo

Jasper National Park
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Athabasca Falls
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Athabasca Falls
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Athabasca Falls
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Athabasca Falls
photo credit: Redeo

Sunrise at Jasper National Park
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Maligne Canyon
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Maligne Canyon
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Medicine Lake
photo credit: Redeo

Jasper National Park
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Medicine Lake
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Medicine Lake
photo credit: Redeo

Jasper National Park: Maligne Lake
photo credit: Redeo

Jasper National Park
photo credit: Redeo