Selecteer een pagina

Algemene informatie

Naam Glacier National Park
Staat Montana
Land Verenigde Staten
Website http://www.nps.gov/glac/
Status van
de weg
http://home.nps.gov/applications/glac/roadstatus/roadstatus.cfm
Kaart http://www.nps.gov/archive/glac/maps/glaciermap.pdf (PDF)
Kaart Google Maps

Going to the sun

Glacier National Park is bekend van de Going to the Sun route. Het ligt vlakbij de grens tussen Canada en de USA. Het park wordt vaak in combinatie bezocht met het Waterton Lakes National Park in Canada. Waterton Lakes en Glacier vormen samen het Waterton-Glacier International Peace Park om de band van vrede en vriendschap aan te geven tussen Canada en Amerika.

Let op dat je niet te laat of te vroeg komt want dan is de Going to the Sun route grotendeels bedekt met sneeuw en is het park maar beperkt open. Sneeuwploegen gaan op een gegeven moment aan het werk om de sneeuw te ruimen. Omdat er nogal wat sneeuw valt zijn de sneeuwploegen hier wel een tijd mee bezig. Je kunt de status van de weg hier bekijken.

Gemiddeld is het hele park open vanaf eind mei tot begin september. Ga je vroeg in het seizoen dan loop je het risico dat de weg dicht is en natuurlijk ook op slecht(er) weer. Maar daarentegen is de sneeuw nog aan het smelten en zijn sommige watervallen (zoals de weeping wall) in volle glorie te bewonderen. Kom je later in het seizoen dan is de kans op beter weer weer groter waardoor je uiteraard meer kunt genieten van het uitzicht. Daarnaast is Glacier National Park rijk aan water en kun je er dus watersporten.

Het park is elke dag open maar de mate van sneeuwval dicteert dus of alles nog bereikbaar is en open is. Kom je in de periode van September tot en met mei dan zul je zelfredzaam moeten zijn.

Grens over

De grens overgang tussen Waterton Lakes National Park en Glacier National Park op de Chief Mountain highway is alleen geopend tussen juni en oktober. De grens overgang is dan tussen 07:00 en 22:00 geopend. Let ook op dat je streng gecontroleerd kan worden op deze grens post. De Chief Mountain Highway is overigens ook een mooie ‘scenic route’ om te rijden.

Voorzieningen

Er zijn 3 bezoekers centra in Glacier National Park die allemaal liggen aan de Going to the Sun Route. Namelijk bovenop Logan Pass en aan beide uiteinden van de going to the sun route bij Apgar en bij Saint Mary. Daarnaast zijn er ook restaurants te vinden bij Apgar, Rising Sun en Lake McDonald.

Er zijn daarnaast meerdere picknick plaatsen, campings en plaatsen waar je je boot te water kan laten (die je uiteraard hebt meegebracht toch?). Ook zijn er op verschillende plekken vast bemande “Ranger Stations” te vinden, een daarvan kun je vinden bij Many Glacier wat niet direct aan de going to the sun route ligt.

In de periode van juli tot en met eind augustus rijden er ook shuttle bussen, deze vertrekken elke 15-30 minuten. Deze busjes zijn milieu vriendelijk en bovendien gratis zodra je je entree geld hebt betaald. Het is een hop-on hop-off systeem waarbij je dus overal kan uitstappen en de volgende bus weer kan instappen. Uiteraard wel opletten op wanneer de laatste shuttle bus vertrekt.

Je kan ook een tour boeken bij de ‘white motor company’. Deze rijdt sinds 1396 rond in de karakteristieke rode bussen.

Vlakbij Glacier National Park liggen een aantal plaatsen zoals Whitefish waar overige voorzieningen te vinden zijn zoals een supermarkt, tankstations en hotels.

Foto’s

Glacier National Park Mountains
photo credit: Redeo

Red Tourist bus at the Going to the Sun route
photo credit: Redeo

Saint Mary Lake
photo credit: Redeo

Wild Goose Island @ Glacier National Park
photo credit: Redeo

Logan Pass @ Glacier National Park
photo credit: Redeo

Glacier National Park
photo credit: Redeo

Glacier National Park
photo credit: Redeo

Weeping wall @ Glacier National Park
photo credit: Redeo

Glacier National Park
photo credit: Redeo

Red Tourist bus ready to go @ Glacier National Park
photo credit: Redeo

Glacier National Park
photo credit: Redeo

Video

Het toerisme bureau van Montana heeft een aantal video’s gemaakt over Glacier National Park: