Selecteer een pagina

Algemene informatie

Naam Yellowstone National Park
Staat Montana / Wyoming / Idaho
Land Verenigde Staten
Website http://www.nps.gov/yell/
Kaart http://www.nps.gov/yell/planyourvisit/maps.htm
Kaart Google Maps

Yellowstone

Yellowstone is als eerste Nationale Park opgericht op 1 Mei 1872 en het is 1 van de grootste actieve vulkanen van de wereld. Yellowstone is op Death Valley na het grootste nationale park van de Verenigde Staten. Daarnaast is Yellowstone Lake het grootste hoog gelegen meer van Noord Amerika. En tot zover de statistieken 🙂

Yellowstone National Park ligt een beetje “in the middle of nowhere” in het noorden van de Verenigde Staten. Er zijn weinig grote bezienswaardigheden in de buurt en je moet daarom vanaf een ander interessant punt in je reis 1 of 2 dagen reizen met de auto of het vliegtuig pakken voor je bij Yellowstone National Park bent.

En dat is voor veel bezoekers aan de Verenigde Staten – zeker als je voor het eerst waagt aan een reis – toch iets teveel van het goede. Men gaat dan vaak toch voor een reis naar Californië, Utah, Nevada en Colorado waar je een hogere concentratie vindt aan parken zoals de Grand Canyon, Bryce Canyon, Zion, Arches en Yosemite. Daarnaast zijn er ook steden te bezoeken zoals Los Angeles en San Francisco en niet te vergeten gok paradijs Las Vegas. Omdat al die bezienswaardigheden allemaal redelijk dicht bij elkaar liggen en gemakkelijk in een ‘korte’ vakantie te doen zijn wordt Yellowstone vaak overgeslagen. En dat is erg jammer.

Canada

Dat Yellowstone in the middle of nowhere ligt is lastig maar het is op zich goed te bereizen in combinatie met een vakantie in Canada. Boek bijvoorbeeld een vlucht naar Seattle. Je rijdt vervolgens in 1 a 2 dagen richting de Canadese rockies waar je naast Wells Grey Provincial Park ook bijvoorbeeld Jasper National Park, Banff National Park en de Icefields Parkway kunt bezoeken. Ook onder andere het Kootenay National Park is een mooi park om te bezoeken.

Yellowstone National Park entryVervolgens kun je bijvoorbeeld via Fairmont Hotsprings afreizen richting Waterton (Canada) en het Glacier National Park (Amerika) met de mooie going to the sun route.

Vervolgens kun je in 1 dag van een plaats in de buurt van Glacier National Park (bijvoorbeeld Whitefish) naar bijvoorbeeld Bozeman rijden om daar te overnachten. Verwacht gedurende deze dag geen spectaculaire uitzichten overigens.

Als je klaar bent in Yellowstone kun je vervolgens in 2 dagen langzaam aan weer terug reizen naar Seattle, of in 1 dag naar Salt Lake City.

Yellowstone kan trouwens ook gecombineerd worden met een reis naar de bekendere parken in Amerika. Je kunt Yellowstone vanaf bijvoorbeeld Moab (waar Arches National Park en Canyonlands liggen) via Salt Lake City in circa 2 dagen bereizen. Je komt dan via Grand Teton National Park (Jackson Hole) via het zuiden het park binnen.

Bezienswaardigheden

Vanuit Bozeman moet je eigenlijk naar de Noordelijke toegangspoort rijden. Deze weg is op zichzelf al een mooie (en rustige) weg. Bij de North Entrance kom je ook de boog tegen die bij het oprichten van het park is geplaatst met het motto “For the benefit and enjoyment of the people”.

Je kunt er voor kiezen om te overnachten in een van de hotels die het park rijk is. Let op dat de kamers nogal gehorig zijn. En dat alles uiteraard nogal prijzig is. Al is overnachten in de Old Faithful Inn wel een attractie op zichzelf. Uiteraard is het hotel ook gewoon te bezoeken. Mocht een verblijf in een van de park hotels niet mogelijk zijn omdat het vol zit of omdat het gewoon onwenselijk is dan zijn er genoeg hotels buiten het park in West Yellowstone

Voordeel is dat je daar meer keuze hebt aan restaurantjes bijvoorbeeld. En het ligt relatief dichtbij bij westelijk Yellowstone daar waar je waarschijnlijk het meeste tijd door gaat brengen (tussen Mammoth Hot Springs en Old Faithful liggen meerdere punten om te bezoeken).
Yellowstone National ParkKom je via de north entrance binnen bezoek dan meteen Mammoth Hot Springs. Dit is prima in 1 dag te doen. Dit is deels via de auto (het upper terrace area) en deels per voet te doen. Het is aan te raden de auto te parkeren bij de lower terrace area (meer parkeer gelegenheid) en dan te voet verder te gaan.

Een voordeel van Yellowstone National Park is dat ze bij elke bezienswaardigheid voldoende detail kaarten hebben van het gebied. Je kan deze kopen of lenen. Dit gaat dit op basis van vertrouwen dat iedereen de kaarten of terug brengt of geld in het bijbehorende bakje legt als je de kaart mee wilt nemen.

Voornamelijk het upper terrace is erg mooi met de verschillende kleuren. De hitte, kalksteen, water en breuken maken samen de terrassen. De micro organismen en levende bacteriën zorgen mede voor de diverse kleuren. Zie ook zeker de foto’s.

Het minerva terrace is in zekere zin het allermooiste. Maar loop ook zekere even naar Canary Spring. Een fantasie rijke omgeving waarbij bomen zo in het terras staan levert onwerkelijke beelden op.

Verblijf je in West Yellowstone dan kun je het beste in een keer door rijden. Je rijdt namelijk niet snel door Yellowstone National Park dankzij de smalle wegen en het vele bochtenwerk en soms kom je ook een “verdwaalde” kudde buffels tegen die zomaar over de weg lopen.

Op dag 2 heb je dan de keuze om naar Old Faithful te gaan of weer terug naar het Noorden (Norris Geyser Bassin, Steamboat Geyser, Artist Paintpots, Monument Geyser Basin) of naar het zuiden (Firehole lake drive, Grand Prismatic Spring, Lower Geyser Basin, Biscuit Basin, Black Sand Basin, Upper Geyser Basin) richting Old Faithful.

Old faithful is ook een attractie op zichzelf die je moet hebben gezien. Op redelijk te voorspellen tijdstippen gaat deze geiser spuiten. Vooral in de namiddag is deze mooi. Zorg weer dat je er op tijd bij bent anders sta je achteraan en kun je geen mooie foto’s maken. Ook een tip is om niet bij de grote massa te gaan staan of zitten maar een stukje te wandelen zodat je aan de andere kant van de geiser terecht komt. Daar is het vaak rustiger en je kan dan ook de Old Faithful met op de achtergrond de Old Faithful Inn op de gevoelige plaat zetten.

Yellowstone National Park Morning GloryOok een tip is om verder te wandelen bij de Old Faithful (naar het noorden). Je komt dan onder andere Morning Glory tegen. De Morning Glory heeft helaas te lijden gehad van “vandalisme”. Door muntjes en andere dingen in het water te gooien is de thermische activiteit verstoord. Met een trip naar Old Faithful (de geiser + wandelen in de buurt) en het in de buurt liggende Biscuit Basin en Black Sand Basin ben je ongeveer een dag kwijt.

Ben je de geisers, alle kleuren en het opborrelende water even zat? Plan dan een trip naar Grand Canyon of Yellowstone op dag 3 in (en ga dan dus op dag 4 naar de Old Faithful). Het is zeker de moeite waard om een trip daarheen te maken. Al was het alleen al om de mooie kleuren die de Grand Canyon heeft. Je hoeft de auto amper uit als je dat wilt want je kan op een hoop plekken komen door korte wandelingen te maken. Rij ook zeker even naar Inspiration Point. Je kunt uiteraard ook genoeg wandelen in de omgeving van de Grand Canyon. Je kan als je tijd over hebt vervolgens terug rijden via Yellowstone Lake. Naast een mooi uitzicht over het meer is de weg sowieso mooi, voornamelijk het deel tussen “West Thumb” en Old Faithful.
Grand Canyon of Yellowstone

We slaan de weg naar de Noord-Oostelijke toegang over (Petrified Tree is nauwelijks de moeite waard). Ook de weg naar Mount Washburn slaan we over. Dat is voornamelijk het domein van de hikers. Oftewel vooral leuk als je graag stevige wandeltochten maakt.

Al met al kun je aardig wat dagen zoet zijn in Yellowstone als je alleen al met de auto rijdt naar alle bezienswaardigheden en daar korte wandelingen maakt. Wil je ook nog lange wandelingen gaan maken dan kun je nog rustig een paar dagen toevoegen.

Wanneer te bezoeken?

De rustigste tijden om het park te bezoeken zijn natuurlijk buiten het hoogseizoen maar ook dan is het nog behoorlijk druk maar kun je alles wel relatief goed zien. Het weer kan door het feit dat Yellowstone hoog gelegen is wel slecht zijn of op zijn minst koud zijn. In Juni kan het best rond de 7 graden zijn terwijl in september het al rond het vriespunt kan zijn en er (lichte) sneeuw kan vallen.

Het seizoen om Yellowstone te bezoeken is dan ook kort van grof weg half mei tot en met half oktober, daarvoor en daarna kan het bar slecht zijn en in de winter kan alles onder een dikke laag sneeuw liggen. Alleen de noordkant tussen de noord ingang, Mammoth en de noord-oosterlijke ingang wordt ook in de winter schoongehouden. Sneeuwkettingen is daarbij aan te raden en soms verplicht. Op de website van Yellowstone Park zijn globale tijdstippen te bekijken wanneer welke faciliteiten opengaan en sluiten. Houdt daar goed rekening mee als je buiten het seizoen wilt reizen of vroeg of laat in het seizoen.

Ga er ook vanuit dat je niet alles even mooi gaat zien als op sommige foto’s, ansichtkaarten of posters te zien is. Bijvoorbeeld de Grand Prismatic. Daar hangt regelmatig een soort mist overheen (vanwege de warmte van het water versus de koelte van de lucht). Uiteraard hebben de fotografen alle tijd om te wachten op de ideale omstandigheden voor zo’n foto.

Maar al met al is het absoluut een aanrader want Yellowstone National Park is echt een van de mooiste natuur parken ter wereld.

Voorzieningen

In Yellowstone National Park zijn meerdere hotels aanwezig. Let op dat vroeg boeken hierbij noodzakelijk is.

  • Mammoth Hot Springs Hotel (Mammoth Hot springs)
  • Old Faithful Inn (Old Faithful)
  • Old Faithful Lodge (Old Faithful)
  • Snow Lodge (Old Faithful)
  • Grant Village Lodge (Grant Village)
  • Lake hotel (Yellowstone Lake)
  • Canyon Lodge (Canyon Area)
  • Roosevelt Lodge and Cabins (Tower-Roosevelt)

Daarnaast zijn er uiteraard ook meerdere hotels buiten het park te boeken. West Yellowstone is hierbij de beste plek om te overnachten. Ook overnachten in Jackson Hole is mogelijk dit ligt echter wel op 80 km afstand van de zuidelijke ingang. Je bent dus dagelijks meer tijd kwijt aan het heen en weer reizen tussen het park en het hotel.

In het hele park zijn verschillende eet mogelijkheden, winkeltjes, een postkantoor,tankstations en picknick plaatsen aanwezig. De meeste voorzieningen zijn te vinden vlakbij hotels. Picknick plaatsen zijn door het hele park heen te vinden.

Let ook op bij het (avond)eten dat het in restaurants erg druk kan zijn en reserveren vaak noodzakelijk is. Dit gaat met name op voor Old Faithful Inn en Mammoth Hotsprings. Mocht het niet lukken om te reserveren bij bijvoorbeeld Old Faithful Inn dan is vlakbij ook nog een soort snackbar waar je hamburgers en patat kunt krijgen. Uiteraard zijn buiten het park in West Yellowstone genoeg restaurantjes en cafés te vinden.

Reizen

Zoals eerder al aangehaald ligt Yellowstone ‘In the middle of nowhere’ qua toeristische gebieden. Om een indruk te geven hebben we een tabel met afstanden per auto vanaf verschillende plaatsen in Amerika en Canada samen gesteld.

Van Naar Afstand in Km
Salt Lake City West Yellowstone 515 Km
Seattle West Yellowstone 1216 Km
Los Angeles West Yellowstone 1620 Km
Calgary West Yellowstone 940 Km
San Fransisco West Yellowstone 1560 Km
Las Vegas West Yellowstone 1190 Km
New York West Yellowstone 3650 Km
Vancouver West Yellowstone 1440 Km
Chicago West Yellowstone 2380 Km

Uiteraard zijn er ook vliegvelden in de buurt en kun je dus een binnenlandse vlucht nemen naar Yellowstone. Op alle vliegvelden is een auto verhuur bedrijf te vinden. Afstanden zijn berekend naar de dichtstbijzijnde ingang.

Let overigens wel op dat mocht je verder willen reizen door Amerika het handiger kan zijn om hier rekening mee te houden in de autohuur. De dropoff kosten die je betaald voor bijvoorbeeld autohuur in Montana en weer inleveren in Californië kunnen een paar honderd dollar bedragen. Het kan daarom bijvoorbeeld interessanter zijn om de auto te huren in Seattle en in Californië weer in te leveren. Meestal worden er geen dropoff kosten berekend als de auto wordt ingeleverd in een staat die aangrenzend ligt van de staat waarin hij wordt gehuurd. Bijkomend voordeel is ook dat je geen binnenlandse vlucht hoeft te nemen gezien vanaf Schiphol direct op Seattle wordt gevlogen. Informeer bij uw autoverhuur bedrijf!

Plaats Open Afstand tot
Yellowstone
Maatschappijen
Billings Het hele jaar 250 Km Horizon, Northwest, Delta, United, Frontier, Allegiant Air
Bozeman Het hele jaar 147 Km Delta, Horizon, United, Northwest, Allegiant Air, Frontier
Cody Het hele jaar 87 Km Delta Connection/Skywest, United Express/Skywest
Idaho Falls Het hele jaar 177 Km Skywest/Delta, Horizon Air/Alaska Airlines, Allegiant Air, United Express
Jackson Hole het hele jaar 79 Km SkyWest, Delta, United, American, Northwest
West Yellowstone Juni – September 5 Km Skywest/Delta

Foto’s

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Grand Canyon of Yellowstone
photo credit: Redeo

Grand Canyon of Yellowstone
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park Morning Glory
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo

Yellowstone National Park
photo credit: Redeo