Selecteer een pagina

Algemene informatie

Naam Bryce Canyon National Park
Staat Utah
Land Verenigde Staten
URL http://www.nps.gov/brca/
Kaart http://www.nps.gov/brca/planyourvisit/upload/WholePark20071023.jpg (JPEG)
Kaart http://www.nps.gov/brca/planyourvisit/upload/BryceAmphitheater20071023.jpg (JPEG)
Kaart Google: Maps

Bryce Canyon

Bryce Canyon is ook zeker de moeite waard van het bezoeken. Het park bestaat uit “Hoodoo’s” wat een geologisch verschijnsel is. Het lijkt het meest op een totempaal en bestaat uit een hard deel (aan de bovenkant) en een zacht deel. Het harde deel beschermd het zachte deel tegen erosie. Mineralen binnen het gesteente zorgen voor een variatie aan kleuren.

Bryce Canyon is ontstaan omdat smeltende sneeuw in de spleten van de rotsformatie is gelopen. Gedurende de nachts bevriest dit smelt water weer en zet daarmee uit en maakt dus de spleet groter. Daarnaast wordt de vorm van de hoodoo’s ook bepaald door (zure) regen die tegen de zachte delen aan slaat. Dit is een continu proces en daarom verdwijnt het park ook langzaam.

Bezienswaardigheden

Naast de wandel tochten die je veel kan maken binnen Bryce Canyon is het ’s avonds/’s nachts ook erg donker binnen het park. Verblijf je in een hotel binnen het park rij dan op een heldere avond / nacht zeker een keer van het hotel weg naar een parkeerplaats en aanschouw de vele duizenden sterren.

Bryce Canyon National ParkHet Ampitheater is het mooiste deel van het park dus dat is zeker een aanrader. Daarnaast gaat er een “Scenic Road” door het park. Je kan het beste deze naar het uiteinde door rijden en alle uitzicht punten op de weg terug bezoeken gezien ze allemaal aan de rechter kant van de weg liggen.

Het tip is ook de wandeltocht “Navajo loop”, het begin gaat via een zigzaggend naar beneden en is vrij druk. Daarna wordt het al heel snel weer rustiger en op een mooie zonnige dag is dit een heel mooie wandeltocht waar je midden in de canyon loopt.

Voorzieningen

In het park zelf zijn bij het Ampitheater enige voorzieningen zoals een supermarkt, een cadeau winkel, een informatie centrum, een hotel en een restaurant. Deze zijn alleen gedurende het zomer seizoen geopend. Ook zijn er campings aanwezig in het park. Daarnaast zijn er voldoende mogelijkheden om even te gaan zitten en te genieten van al dat moois wat Bryce Canyon je te bieden heeft.

Buiten het park bevindt zich een tankstation en een cadeau winkel. Het hotel (Ruby’s Inn) is het gehele jaar open. Het bij het hotel behorende restaurant kan op sommige tijdstippen druk zijn zodat je enige tijd moet wachten op een plaats.

Shuttle bussen

Daarnaast rijden in de zomermaanden als het erg druk is in het park op regelmatige interval (op drukke tijden minimaal eens per 15 minuten) een shuttle bus waar bezoekers gratis van gebruik kunnen maken. Let wel op dat deze bussen niet verder rijden dan bryce point. Oftewel ze bestrijken alleen het ampitheater en niet de “scenic road”.

Maar bij het ampitheater is het ook eigenlijk het drukst van allemaal en dus kan het even zoeken zijn voor je een parkeerplek vindt. Ideaal dus om je auto te parkeren bij het shuttle station en je bijvoorbeeld te laten brengen naar Bryce point waarna je kan terug wandelen naar bijvoorbeeld het bezoekers centrum. Eventueel kun je daarna alsnog de auto pakken om de “scenic road” te berijden (circa 60 kilometer heen en terug).

Ligging

Dit park ligt op rij afstand van een hele hoop andere (nationale) parken en andere bezienswaardigheden. Zo heb je vlakbij Zion National Park, maar ook bijvoorbeeld de Grand Canyon, Capitol Reef, Monument Valley en Canyon de Chelly liggen op rij astand. Iets verder weg liggen bijvoorbeeld Arches National Park en Canyonlands.

Bryce Canyon ligt derhalve ideaal om samen met andere (nationale) parken in een relatief korte tijd te kunnen bezoeken.

Foto’s

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo

Bryce Canyon National Park
photo credit: Redeo