Selecteer een pagina

Algemene informatie

Naam Yosemite National Park
Staat Californië
Land Verenigde Staten
Website http://www.nps.gov/yose/
Kaart http://www.nps.gov/yose/planyourvisit/upload/YOSEpark2003.pdf (PDF)
Kaart
Valley
http://www.nps.gov/yose/planyourvisit/upload/yosevalley2008.pdf (PDF)

Yosemite National Park

Yosemite (spreek uit als yo-SEM-it-ee) is gesitueerd op de Sierra Nevada berg rug. Het park is 3,081 km² groot en 89% van het park is wildernis. Het bevat vele meertjes, stroompjes, veel vegetatie, watervallen, dieren en natuurlijk ook de Giant Sequoia bomen.

El Capitan at Yosemite National ParkYosemite Valley is het gebied waar de meeste mensen verblijven als ze Yosemite bezoeken. Populair is El Capitan een klif die een populaire route omhoog is voor berg beklimmers vanwege z’n diversiteit. Ook de Half Dome is populair om hiking tochten naar toe te maken.

Vanaf Glacier Point heb je een fantastisch uitzicht over de Half Dome en de vallei. Uiteraard kun je in Yosemite ook veel wandeltochten maken. Het is zelfs uitermate geschikt omdat een groot deel nog wildernis is en dus alleen te voet bereikbaar.

Wil je de Giant Sequoia bomen bekijken dan moet je naar Mariposa Grove. Daar zijn wandeltochten (maar ook shuttles) die langs allerlei gigantische bomen leiden.

Tioga Pass

Let op dat de toegang weg over de Tioga Pass vanaf November tot Mei/Juni is gesloten afhankelijk van de sneeuw condities. Het sneeuwvrij maken begint meestal half april maar soms valt er in April/Mei nog steeds behoorlijk veel sneeuw waardoor het moeilijk te voorspelen is wanneer de Tioga Pass open gaat. Gemiddeld is dit binnen 1 a 2 maanden maar het is ook meerdere keren gebeurd dat half juni de pas nog niet sneeuw vrij was.

Half Dome

Een van de hiking tochten die je kunt maken is de half dome op of zoals de ‘Native Americans’ hem plegen te noemen “Tis-sa-ack”. Deze hiking tocht (ruim 13 km) is in principe in een lange dag te maken. Er kiezen echter ook veel mensen om te overnachten op de kampeer plaats in Little Yellowstone Valley.

Half dome and yosemite valleyTijdens de hiking tocht stijg je een kleine 1500 meter over niet al te lastig terrein. De laatste 120 meter de daadwerkelijke half dome op is voorzien van staalkabels gemonteerd op palen en dwars geplaatste houten steunpunten op de berg zelf. Het wordt geadviseerd om de half dome niet op te gaan als het bijvoorbeeld regent of glad is. De tocht kan dan gevaarlijk worden aangezien de rots weinig houvast biedt.

Ondanks dat het een lange tocht is zijn er toch ruim 50.000 mensen per jaar die de tocht maken. Bij aankomst bij de Half Dome kan het dus voorkomen dat er een behoorlijke rij is om langs de staalkabels omhoog te klimmen. Als je eenmaal bovenop bent kun je echter rustig uitrusten. De bovenkant is vrijwel vlak en biedt een mooi uitzicht over Yosemite.

Let op vanaf 2012 is het nodig om een vergunning te hebben om de half dome op te klimmen om de veiligheid te kunnen waarborgen. Dit is een tijdelijke maatregel overigens totdat lange termijn plannen zijn uitgewerkt. Per dag mogen maximaal 400 mensen de Half Dome beklimmen (300 hikers en 100 backpackers). De vergunningen worden in een loterij verdeeld in het voor seizoen. In het hoogseizoen worden daarnaast nog dagelijks ongeveer 50 vergunningen verloot. Het exacte aantal hangt af van eventuele afzeggingen. Kosten voor de vergunning zijn $ 4.50 om aan de loterij mee te mogen doen en $ 5 per persoon als je de vergunning daadwerkelijk krijgt. Een vergunning is aan te vragen voor maximaal 6 personen.

Naast een hiking tocht is er ook de mogelijkheid om als berg beklimmer / alpinst de half dome te bedwingen.

El Capitan

El Capitan (“De baas”) is een losse vertaling van de benaming van de ‘Native Americans’ voor deze rots “To-tock-ah-noo-LAH” (“Het stamhoofd”). El Capitan is ook via een normale hiking tocht te beklimmen maar deze wordt meestal door bergbeklimmers bedwongen. Er zijn voor de klimmers verschillende routes naar boven die allen twee dingen met elkaar gemeen hebben. Ze zijn uitdagend, en ze duren lang.

El Capitan werd voorheen onmogelijk te bedwingen geacht maar inmiddels hebben klimmers ook de mogelijkheid gevonden om deze granieten rots vrij (zonder hulpmiddelen) te beklimmen. Vanuit Yosemite Valley kun je elke dag wel klimmers waarnemen met het blote oog, of als ze wat hoger zitten via een verrekijker of (tele)lens van je foto camera. Er zijn diverse routes omhoog en daardoor kun je regelmatig meerdere plukjes met klimmers vinden op El Capitan.

Voorzieningen

Met name in Yosemite Valley zijn er voldoende voorzieningen zoals tankstations, restaurants, een ziekenhuis, winkeltjes en zelfs een galerie. Bij Tuolmne langs de Tioga Road zijn ook voorzieningen zoals een tankstation en een restaurant maar deze zijn alleen open gedurende het zomer seizoen.

In het park zijn meerde lodges aanwezig. Buiten het park kun je terecht in bijvoorbeeld El Paso.

Afstanden

Yosemite ligt ideaal om de vakantie te beginnen maar vooral om deze te eindigen. De afstand naar San Fransisco is circa 350 Km. Afhankelijk van je hoe laat je terug vliegt zou je het dus zelfs in 1 dag kunnen terug rijden. Maar een bezoek aan San Fransisco zelf is ook de moeite waard.

Van Afstand in Km
San Fransisco 340 Km
Death Valley National Park 486 Km
Los Angeles 500 Km
Las Vegas 776 Km
Bryce Canyon 997 Km
Salt Lake City 1046 Km
Grand Canyon 1139 Km
Moab (Arches, Canyonlands) 1311 Km
Monument Valley 1374 Km
Seattle 1542 Km
Vancouver 1750 Km
Yellowstone National Park 1782 Km
Chicago 3598 Km
New York 4845 Km

Los Angeles ligt op ruim 450 Km afstand het is daarom niet logisch om te beginnen of eindigen in Yosemite National Park voor je rond toer langs de nationale parken. Wat wel mogelijk is om bijvoorbeeld op de heenreis te vliegen naar Los Angeles en terug te vliegen via San Fransisco.

Foto’s

El Capitan at Yosemite National Park
photo credit: Redeo

Mountain Climbers at El Capitan
photo credit: Redeo

Giant Sequoia tree at Mariposa Grove
photo credit: Redeo

Hole in a giant sequoia tree
photo credit: Redeo

Waterfalls at Yosemite National Park
photo credit: Redeo

Half Dome at Yosemite National Park
photo credit: Redeo

View over Yosemite Valley
photo credit: Redeo

Half dome and yosemite valley
photo credit: Redeo

Waterfall at Yosemite National Park
photo credit: Redeo

View of Yosemite National Park
photo credit: Redeo

View of Yosemite National Park
photo credit: Redeo