Selecteer een pagina

Voor onze moestuin kocht ik een sproeier die rond kon draaien (tot 360 graden) en die 4 verschillende manieren kon sproeien. Maar hij draaide niet rond en hoe ver de waterstraal kwam was ook niet erg indrukwekkend. Voor de rest was de bouwkwaliteit niet echt denderend en lekte hij aan alle kanten. En zo enorm goedkoop was hij ook weer niet. Een kleine 45 euro.

Ik dacht dat moet beter kunnen maar zonder er een kapitaal aan uit te geven en gezien functionaliteit boven de looks gaat bij mij dacht ik eens kijken of ik het zelf kan bouwen. Criterium was dat hij niet al te ver moest sproeien (onze volkstuin loopt niet recht toe recht aan) en dat hij moest kunnen draaien.

De ingrediënten:

 • 2 meter PVC pijp van 32mm
 • 1 meter PVC pijp van 32mm
 • 4 einddopjes voor een 32mm pijp
 • 4 T-stukjes
 • Een 32mm naar 1/2 inch buitendraad verloopstuk
 • Een 32mm naar 1 inch buitendraad verloopstuk
 • Een 1 inch geka koppeling met binnendraad
 • Een Rainbird 3504

De 2 meter buis heb ik met behulp van een PVC kniptang opgeknipt in:

 • 4 stukjes van 35cm om als poten te dienen
 • 2 stukjes van 20cm
 • 1 stuk van ongeveer 8cm
 • 1 stuk van ongeveer 12cm

Ik heb alle delen met ammoniak schoongemaakt voordat ik ze aan elkaar ging lijmen.

Poot 1:

Lijm 2 stukken van 35 cm aan beide einden van een T-stuk en lijm aan het einde van de 2 buizen. En lijm vervolgens aan het einde hiervan 2 einddopjes.

Lijm een stuk van 20 cm aan het overgebleven uiteinde. Hier

Poot 2:

Lijm de 2 T-stukken met het korte stuk van 8 cm aan elkaar. Zodanig dat de uiteinden van de T-stukken tegenover elkaar zitten (zie de afbeelding). Lijm vervolgens aan de 2 uiteinden ook weer 2 stukken van 35 cm en lijm daar vervolgens weer de einddopjes op.

Lijm vervolgens het 12 cm stuk en het 20 cm stuk vast aan de overgebleven uiteinden.

Lijm vervolgens aan het uiteinde van 12 cm het verloopstuk van 32 mm naar 1 inch.

Sproeikop

Lijm de buis van 1 meter vast aan een T-stuk.

Lijm het verloopstuk van 32 mm naar 1/2 inch aan de andere kant vast.

Leg vervolgens poot 1 stabiel op de grond of een tafel. Lijm vervolgens de sproeikop aan de poot vast. Zorg uiteraard dat de sproeikop zoveel mogelijk recht opstaat. Herhaal dit vervolgens met poot 2.

 

Draai vervolgens wat teflon – je weet wel die witte tape – om beiden buitendraad aansluitingen en draai hier vervolgens de Geka koppeling en de sproeikop op. Bij mij lekt er niks en alles zit goed stevig in elkaar.

Natuurlijk kun je eventueel variëren. Ik wilde zelf graag dat mijn sproeikop boven mijn planten uit zou steken vandaar dat ik 1 meter de hoogte in ga. Ook hoeven de poten misschien geen 35 cm breed te zijn. Je kunt eventueel met de juiste PVC koppelingen ook zorgen dat je de buis met sproeikop kan losmaken van de voet.

Daarnaast zou je ook nog een uitgang (geka) koppeling er op kunnen maken zodat je bijvoorbeeld meerdere sproeiers tegelijk kunt aansluiten. Ook kun je er voor kiezen in plaats van 2 t-stukken 1 4-weg stuk te gebruiken voor de 2e poot. Bij mij in de bouwmarkt lag deze echter niet.

In mijn geval is deze aangesloten op een waterpomp welke grondwater aanzuigt van ongeveer 7 meter diepte met een generator welke voor de elektriciteit zorgt.